dimarts, de maig 20, 2008

Carta de Noam Chomsky en suport a la vaga de fam dels humanistas txecs

Noam Chomsky, el prestigiós pensador nord-americà, ha enviat el seu suport a la vaga de fam que realitzen des de fa mes de 7 dies Jan Tamas i Jan Bednar, dos humanistes txecs, en protesta per la instal·lació d'un escut de míssils dels Estats Units en territori europeu. En el seu suport Chomsky destaca la seva admiració per la valentia dels humanistes en denunciar aquest fet.

"Voldria expressar el meu fort suport, i gran admiració, pels dos valents humanistes txecs, Jan Tamas i Jan Bednar, que van iniciar una vaga de fam en protesta pels plans d'Estats Units d'estendre el sistema de "míssils de defensa" en la República Txeca, per sobre l'objecció de la gran majoria de la seva població.


Poso les paraules "míssils de defensa" entre cometes perquè és sabut pels analistes d'estratègies de tots els bàndols que "míssils de defensa", tot i les prevencions, són armes ofensives.

En paraules de la principal agència d'investigació afiliada al Pentàgon, la corporació Rand, aquest "no és simplement un escut sinó un facilitador d'acció per als Estats Units".

Protegint el que és de públic coneixement, el prominent analista d'estratègies Lawrence Kaplan escriu que "la defensa de míssils té a veure amb l'habilitat dels Estats Units d'exercir el seu poder a l'estranger. No es tracta de defensa. Es tracta d'ofensiva. I és exactament per això que ho precisem".

També és sabut pels analistes dels Estats Units que si el sistema s'emplaça a l'Europa de l'Est, és potencialment una seriosa amenaça a la força disuassòria russa; Rússia reaccionarà tal com ja ha començat a fer, expandint la seva pròpia capacitat d'ofensiva militar.

Aquest desenvolupament perfectament previsible incrementaria significativament l'amenaça d'una guerra nuclear terminal.

Per aquestes raons, l'honorable i valenta acció de Jan Tamas i Jan Bednar podrà, espero, encoratjar altres a garantir que es realitzi un referèndum i que aquests esdeveniments tan amenaçadors finalitzaran."

N. Chomsky
-------------------------------------
Pots recolzar signant la petició en contra de la construcció de la base USA a la República Txeca.

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template